pasta born with style

recepty

zpět

Lasagne s lilkem, cizrnou, paprikami a vlašskými ořechy

90 min

4 porce

Pečené lilkové pyré
1 lilek
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
šťáva z citrónu (dle chuti)
sůl, pepř (dle chuti)

Bešamelová omáčka
1,5 l mléka
150 g másla
120 g hladké mouky
1 malá cibule
2 bobkové listy
špetka muškátového oříšku
sůl, bílý pepř (dle chuti) 

Lasagne
Adriana lasagne (dle potřeby)
3 lilky
1 plechovka uvařené cizrny
5 červených paprik
4 ks  mozzarelly
80 g Parmigiano Reggiano
olivový olej 

Podávání
vlašské ořechy
Parmigiano Reggiano
Sakura Mix (bylinky)

Experimentujte a vyzkoušejte netradiční lasagne! Lilek, ořechy a cizrna vykouzlí chuť a vůni, kterou jste dosud nepoznali.

Pečené lilkové pyré
Lilek upečte v rozpálené troubě na 180 °C do měkka (20-25 minut dle velikosti). Oloupejte slupku a dužinu rozmixujte s česnekem, olivovým olejem a šťávou z citrónu na hladké pyré. Nakonec pyré ochuťte solí a pepřem. 

Bešamelová omáčka
Mléko s cibulí překrojenou na půl, bobkovým listem a muškátovým oříškem přiveďte k varu a ochuťte solí a pepřem. Mezitím si připravte jíšku. Rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání restujte několik minut na mírném ohni. Z mléka odstraňte cibuli a bobkový list, postupně přilévejte mléko k jíšce a dobře rozšlehejte metlou. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí. 

Lasagne
Lilek nakrájejte na široké plátky, naskládejte na pečicí plech, potřete olivovým olejem a pečte 20 minut při teplotě 200 °C. Papriky nakrájejte na menší kousky a upečte stejným způsobem jako lilek. Do vhodné nádoby rozetřete malé množství bešamelové omáčky, přidejte vrstvu pečené zeleniny a cizrnu, přidejte vrstvu lasagní a jako poslední vrstvu přidejte plátky mozzarelly a strouhaný sýr Parmigiano Reggiano. Opakujte stejný proces, bešamel, zelenina, lasagne, sýr, tak abyste měli asi 4 vrstvy. Vše zakončete vrstvou bešamelu a pečte 30-40 minut do zlatova. 

Podávání
Lilkové pyré rozetřete po talíři, přidejte lasagne, vlašské ořechy, strouhaný sýr Parmigiano Reggiano a ozdobte bylinkami.