pasta born with style

Zajímavosti ze světa těstovin

Skvělá zpráva pro milovníky špaget.
Netloustne se po nich, ale hubne

O sacharidech se léta tvrdí, že jsou hlavní příčinou epidemie obezity na celé zeměkouli. Ale pozor, nová studie kanadských vědců dokazuje, že těstoviny jsou výjimka a za vaše faldy nemůžou. Mají totiž nízký glykemický index, a tak se dají zařadit mezi potraviny, které naopak pomůžou zhubnout.

Za svou krásu vděčím výhradně špagetám,“ tvrdí prý italská herečka a sexbomba Sophia Lorenová, kterou už od mládí okolí zaplavovalo komplimenty. Sotva by ji přitom napadlo, že jí o pár desítek let dají za pravdu odborníci na výživu.

Vědci z Nemocnice svatého Michaela v Torontu dlouhodobě zkoumali 2 500 lidí, kteří jedli těstoviny místo jiných sacharidů (třeba bílého pečiva) v rámci zdravé nízkoglykemické diety. Výsledky pozoruhodné studie tento týden zveřejnil magazín BMJ Open.

„Naše studie prokázala, že se těstoviny nepodílejí na zvyšování hmotnosti ani tělesného tuku,“ sdělil vedoucí výzkumu doktor John Sievenpiper.

„Ve skutečnosti prokázaly analýzy dokonce malý pokles hmotnosti.Takže navzdory našim předpokladům se dá říci, že se těstoviny mohou stát součástí nízkoglykemické zdravé diety.“

Účastníci výzkumu jedli průměrně 3,3 porce těstovin za týden místo jiných jídel obsahujících sacharidy. Jedna porce přitom obsahovala asi půl hrnku vařených těstovin. Za 12 týdnů nízkoglykemické diety obsahující těstoviny tito lidé shodili v průměru půl kilogramu.

Autoři studie ovšem upozorňují, že jako zdravou součást jídelníčku je možné vnímat těstoviny pouze v tom případě, že spolu s nimi konzumujeme vyváženou stravu s nízkým glykemickým indexem.

Pokud si tedy na talíř dáte horu kolínek zalitých smetanovou omáčkou, zapijete to litrem sladké limonády a jako dezert si dopřejete tři kopečky zmrzliny, pak žádné velké čáry nečekejte.

zdroj: ona.idnes.cz